حقوق و دستمزد همان هزینه ای است که جهت کار انجام گرفته در فرآیند تولید یا خدمات برای مدت زمانی مشخص، به فرد پرداخت می گردد. کمیت کار و کیفیت کار دو امر بسیار مهم که تعیین کننده محاسبه حقوق و دستمزد هستند. توجه به این دو مورد از این رو دارای اهمیت است که می تواند تاثیر مستقیمی در تعیین مبلغ دستمزد و حقوق داشته باشد که در نهایت تغییر در آن سبب تغییر هزینه تولید می شود.
آموزش نحوه محاسبه حقوق و دستمزد
محاسبه بیمه حقوق
مطابق قانون تامین اجتماعی، فرمول محاسبه بیمه سهم کارمند بیان می کند که مبلغ بیمه، 30% از مبلغ حقوق افراد را در بر می گیرد اما باید توجه کرد که تنها 7% از این مبلغ را بیمه شونده پرداخت می کند و مابقی 23% برعهده کارفرما است.
محاسبه مالیات حقوق
مالیات حقوق با توجه به جدول مالیاتی که هرساله توسط اداره کار اعلام می شود، محاسبه خواهد شد.
محاسبه کسورات حقوق و دستمزد
هر مبلغی که از حقوق کارمند کسر می شود (ازقبیل مساعده، مالیات حقوق و ...) باید محاسبه شود.
سهم بیمه کارمند: از 30 درصد مبلغ پرداختی به ادره بیمه، 7 درصد سهم بیمه را کارمند باید پرداخت کند و 23% به عهده کارفرما است. فرمول بیمه حقوق سهم کارفرما به شرح زیر است:
7% * حقوق دریافتی =بیمه حقوق
مساعده: گاهی کارمندان در وسط ماه به دلیل کسری بودجه خود درخواست مبلغی از حقوق خود می کنند که با عنوان مساعده در سیستم حقوق و دستمزد شناخته می شود. بنابراین در پایان ماه و در زمان محاسبه حقوق پرداختی ماهانه مبلغ مساعده به عنوان یکی از کسورات از حقوق چرداختی کارمند کسر و مانده حقوق پرداخت می شود.
وام: برخی از شرکت ها تسهیلاتی همچون پرداخت وام را برای کارکنان خود در نظر می گیرند. کارمند در صورت نیاز به پول برای موراد ضروری خود می تواند درخواست وام کند و به صورت قسط بندی مبلغ وام را به شرکت بازگرداند. بنابراین در زمان محاسبه کسورات حقوق و دستمزد مبلغ قسط وام از مبلغ حقوق پرداختی کسر می شود.
محاسبه خالص پرداختی حقوق
خالص پرداختی به مبلغی گفته می شود که به عنوان حقوق و دستمزد در انتهای ماه به کارکنان داده می شود. این مبلغ می تواند با مواردی چون اضافه کاری، شب کاری و… افزایش پیدا کند و در ازای آن با کسر مبالغی چون مالیات و حق بیمه کاهش یابد.
در واقع پایه حقوق با مبالغی چون دستمزد اضافه کاری و … جمع زده شده و در نهایت با کسر کسورات مبلغی به دست می آید که به آن خالص پرداختی می گویند.
منابع: