هر فعالیتی (اقتصادی یا غیر اقتصادی) که باعث تغییر در ارزش کالا یا ارایه خدمتی میگردد، کار نامیده میشود. دورکاری روشی از انجام کار است که در آن کارمند در محیط کار به صورت فیزیکی حضور ندارد و فعالیت خود را از راه دور انجام میدهد. به نظر شما مزایا و معایب دورکاری چیست؟
دورکاری چیست؟
شاید از خود پرسیده باشید که دورکاری چیست در این قسمت سعی بر این شده است که پاسخ مختصری در خصوص دورکاری چیست ارائه گردد. دورکاری Teleworking نوعی از استخدام و کار کردن است که در آن کارمند در خارج از محیطهای اداری مرسوم و در هر مکانی که مایل باشد، اقدام به فعالیت مینماید.
بهطور معمول این روش کار در خانه (دورکاری در منزل) یا کار از راه دور نیز نامیده میشود. دورکاری کارمندان مزایا و معایب فراوانی برای کارفرما و کارگر دارد. اما با برنامه ریزی صحیح و مناسب دورکاری کارمندان میتواند منجر به نتایج مطلوب گردد. روش فوق در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته بیشتر از کشورهای در حال توسعه استفاده میگردد.
انواع دورکاری
روشهای مختلفی برای انواع کارهای دورکاری وجود دارد اما به علت این که در ایران قانون مشخصی برای دورکاری در منزل یا دورکاری کارمندان وجود نداشته، شرکتهای مختلف برای دورکاری کارمندان قوانینی مطابق استانداردهای خود تدوین نمودهاند.
تنها دورکاری ادارات میتواند مطابق دستورالعملهای ابلاغی موقت مشابه باشد که آن نیز به علت شرایط جغرافیایی متفاوت، با یکدیگر متفاوت است. در حالت کلی انواع دورکاری کارمندان را میتوان به سه روش تقسیم کرد که عبارتند از:
- دورکاری تمام وقت و پاره وقت
- دورکاری ناهمگون و مدیریت کسب و کار
- پیمانکاری مستقل و یا فریلنسینگ
چالشهای دورکاری و راه حل
هر فعالیتی دارای مزایا و معایبی است که این مزایا و معایب به عنوان چالش آن رشته فعالیت شناخته میشود. در ادامه بعضی از مهمترین چالش های دورکاری کارمندان با ارائه راه حلهای رفع آن مورد بررسی قرار گرفته است. چند مورد از چالشهای دورکاری عبارتند از:
- کار کردن بیش از حد
- عدم توانایی در اولویت بندی کار
- عوامل حواس پرتی در منزل
- عادات بد مربوط به سلامتی
- مشکلات تکنولوژی
مزایا و معایب دورکاری
هر رشته، شغل، فعالیت و … دارای مزایا و معایب مختص به خود میباشد. دور کاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. به نظر شما مزایای دورکاری چیست؟ حال که تعریف دور کاری چیست، انواع دورکاری و غیره توضیح داده شد، بهتر است که معایب و مزایای دورکاری نیز بیان شود.
مزایای دورکاری
انواع کارهای دورکاری از جمله دورکاری ادارات و دورکاری در منزل، دارای مزایایی میباشد. مزایای دورکاری برای کارمندان و کارفرما ها میتواند مشابه یا با یکدیگر مغایر باشد.
معایب دورکاری
مزایای دورکاری در انواع کارها از جمله دورکاری ادارات در بالا قید شد، اما دورکاری ادارات برای کارمندان و کارفرمایان میتواند دارای معایبی نیز باشد. با شناخت معایب دورکاری و حل مشکل میتوان در موفق اجرا شدن انواع دورکاری گامی موثر برداشت.
دورکاری کارمندان
در بالا مزایای دورکاری کارمندان گفته شد. بخشی از معایب دورکاری کارمندان به طور کلی به شرح زیر است:
انزوا و گوشه نشینی کارمندان |
عدم توانایی تفکیک بین محل زندگی و محل کار |
حواسپرتی بیشتر به علت حضور در خانواده |
افزایش ساعات کاری |
کاهش آگاهی نسبت به تغییرات شرکت |
دورکاری از دید کارفرمایان
علاوه بر معایب دورکاری برای کارکنان، دور کاری ادارات برای کارفرمایان نیز دارای معایبی به شرح زیر میتواند باشد:
- مشکل در برقراری تماس و ارتباط با همکار
- مشکل ارتباط بین همکاران در کارهای تیمی
- مشکل ارتباطی بین همکار و مشتریان
- تأخیر احتمالی در خدمات مشتری
دورکاری از دید مشاغل
هرچند مزایای دورکاری در انواع شغلها زیاد میباشد، اما معایب دورکاری از دید مشاغل نیز به شرح زیر میباشد:
- کاهش نظارت
- کاهش تعهد و همبستگی کارکنان
- مشکلات ارتباطی
نتیجه گیری
دورکاری (Teleworking) سابقهای طولانی در جهان ندارد. به علت عدم آموزش کارمندان دورکاری به صورت کند در جهان پیش رفته است. اما با توجه به نیازهای روزمره جامعه، تغییر شیوه زندگی افراد و مشکلات پیش آمده در جامعه مانند بیماری کرونا، جهان امروز نیاز به افرادی جهت انجام کار به صورت دورکاری دارد. به همین علت کارفرما ها باید نسبت به انجام آموزشهای صحیح کارکنان خود در این زمینه اقدام نمایند.