تمام مشاغل موظف هستند که پس از گذراندن یک دوره مالی، درصدی از درآمد خود را به عنوان مالیات به اداره مالیات پرداخت کنند. به همین جهت حسابداران باید رویدادهای مالی شرکت را جمعآوری کرده و مبلغ مالیات قابل پرداخت را مشخص کنند. در واقع حسابداری مالیاتی از زیرشاخههای حسابداری است، که تنها به مسائل مالیاتی میپردازد.
در ادامهی این امور، حسابداری مالیاتی روز به روز پراهمیتتر میشود و نقش مهمی را در شرکتها و سازمانها ایفا میکند. اداره مالیات کشور برای درصد قابل پرداخت مالیات، یک سری قوانین لحاظ نموده که در قانون مالیات مستقیم قابل مشاهده است.
حسابداری مالیاتی
حسابداری مالیاتی که معادل فارسی (Tax Accounting) میباشد، یکی از زیر شاخههای حسابداری است، که در شرکتها استفاده میشود. در این نوع حسابداری، حسابدار مالیاتی تنها به مسائل مالیاتی توجه دارد و به امور مالیاتی میپردازد.
امروزه این شاخه از حسابداری یکی از موضوعات مهم و کاربردی است، که آشنایی با مفاهیم و مسائل آن، تاثیر مهمی در جلوگیری اشتباهات حسابدار مالیاتی دارد.
حسابداری مالیاتی چیست؟
حسابداری مالیاتی یکی از گرایشهای حسابداری میباشد، که تنها به رسیدگی و پیگیری امور مالیاتی شرکت و سازمان میپردازد. امروزه حسابداری مالیات از اهمیت بالایی برخوردار است.
به همین دلیل شرکتهای بزرگ، به طور جداگانه یک حسابدار مالیاتی استخدام میکنند. باید به خاطر داشته باشید که کوچکترین خطایی در امور مالیاتی میتواند، عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.
به همین دلیل باید از حسابدار مالیاتی باتجربه و توانا استفاده کنید. توجه داشته باشید که کم توجهی و بی توجهی به قوانین مالیاتی و تنظیم گزارشاتی که بر مبنای اصول مالیاتی نیستند، جریمه مالیاتی را برای صاحبان مشاغل به همراه دارد.
مالیات به دو بخش مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم تقسیم میشود.
مالیات مستقیم: مالیات مستقیم به مالیاتی گفته میشود که دولت به صورت مستقیم از درآمد و داراییهای اشخاص حقیقی و حقوقی، اخذ میکند. مانند مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی
مالیات غیر مستقیم: دومین نوع مالیات، مالیات غیرمستقیم است. مالیاتی که به صورت غیرمستقیم دریافت میشود و پرداخت کننده مشخصی ندارد. این نوع مالیات، از طریق کالاها و خدماتی که مورد استفاده قرار میگیرند پرداخت میشود. مانند: مالیات بر واردات، مالیات بر مصرف، مالیات بر ارزش افزوده
حسابدار مالیاتی کیست؟
حسابدار مالیاتی کیست و چه کاری را باید انجام دهد؟ افرادی که تحت عنوان حسابدار مالیاتی استخدام می شوند را به عنوان مشاور مالیاتی نیز میشناسند.
به همین دلیل در این سمت نباید از حسابداران تازه کار استفاده نمود. حسابدار مالیاتی باید پیش از استخدام با امور مهم آشنا باشد. به طور مثال حسابدار مالیاتی باید به تکالیف مالیاتی و نحوه تشکیل پرونده آگاه باشد، تا بتواند اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر عملکرد را تنظیم و ارسال نماید.
ثبت حسابداری مالیات
مبحث حسابداری مالیات نیز، مانند مبحثهای دیگر حسابداری، ثبتهای مخصوص به خود را دارد. ثبت حسابداری باید با دقت انجام شود تا دچار مشکل نشود. که در ادامه قصد داریم به چند مورد از آنها اشاره کنیم. ثبت حسابداری مالیاتی شامل موارد ذکر شده در تصویر زیر است:
ثبت نام در دوره رایگان آموزش حسابداری مالیاتی فرداد
علاقمندان با ثبت نام در دوره رایگان آموزش حسابداری مالیاتی فرداد، میتوانند اصول حسابداری مالیاتی را به صورت کامل و جامع آموزش ببینند. در طول دوره با انجام پروژههای مالیاتی متعدد بر دانش کاربردی این مبحث تسلط یابند و مهارت خود را ارتقا دهند.
در دوره مالیاتی آموزشگاه فرداد مباحثی همچون ارائه پروژههای اظهارنامه و ارزش افزوده، آشنایی با جرائم و معافیتهای مالیاتی، تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی و… آموزش داده خواهد شد.
نتیجه گیری
حسابداری مالیاتی بخشی از حسابداری است که حسابدار و مشاور مالیاتی برای محاسبه و پرداخت قطعی و دقیق مالیات از آن در شرکتها و موسسات کوچک و بزرگ استفاده میکند. وظایف حسابدار مالیاتی به چند دسته تقسیم و طبقهبندی میشود که حسابدار مالیاتی باید به طور کامل و با دقت به تمامی موارد عمل کند.
در صورت سهل انگاری حسابدار مالیاتی نسبت به وظایفش ممکن است شرکت دچار خسارات زیانباری شود که به آسانی قابل جبران نباشد.