استفاده از ارزهای مختلف در معاملات میان شرکتها در بازارهای اقتصادی جهانی امری ضروری است، به همین علت دسترسی به اطلاعاتی مانند نرخ برابری ارزها، مقایسه میان نرخ ارزها با نرخ ارز پایه کشور، تسعیر حساب، حفظ و نگهداری سوابق معاملات ارزی و…. امری ضروری است. از این رو شرکتها و موسسات برای حل این مشکلات اقدام به خرید نرم افزار حسابداری ارزی مینمایند.
حسابداری ارزی چیست؟
هنگامی که واحدهای اقتصادی در زمان صادرات یا واردات کالا معاملات خود را با پولی غیر از واحد پول مرسوم در کشور خود (واحد پول عملیاتی) انجام میدهند، به معاملات صورت گرفته معاملات ارزی میگویند. در این حالت واحد مالی شرکت باید معاملات صورت گرفته را به ارز مبادلاتی ثبت نماید. در نتیجه به اقدامات و ثبتهای حسابداری صورت گرفته مطابق ارز معاملاتی را حسابداری ارزی میگویند.
نرم افزار حسابداری ارزی چه کاری انجام میدهد؟
محاسبه نرخ ارز، تبدیل ارزها به یکدیگر، محاسبه نرخ تسعیر ارز و… برای شرکتهایی که معاملات خود را با چندین ارز انجام میدهند، امری پیچیده و دشوار خواهد است. شرکتها برای انجام محاسبات سریعتر و دقیقتر و در نتیجه رفع مشکلات خود از نرم افزار حسابداری ارزی استفاده مینمایند.
به طور کلی شرکتها با خرید نرم افزار حسابداری ارزی (Buy Currency Accounting Software) به مدیریت حسابهای ارزی، دریافتها و پرداختهای ارزی، مدیریت چند واحد پول و… میپردازند. نتیجه این امر با ایجاد گزارشهای ارزهای داخلی یا خارجی، کاهش حجم کاری، کنترل دقیق بر دادههای مالی شرکت و معاملات ارزی شرکت میباشد.
چرا نرم افزار حسابداری ارزی رایگان نخریم؟
نرم افزار رایگان نرم افزاری است، که اجازه مشاهده سورس نرم افزار، تغییر، توزیع و استفاده از آن بدون محدودیت را به کاربران خود میدهد. این نرم افزارها به صورت رایگان و بدون پرداخت هزینه در دسترس عموم قرار میگیرد. هر چند استفاده از نرم افزارهای رایگان به علت عدم پرداخت هزینه طرفدارانی دارد، اما استفاده از این نرم افزار خطراتی به همراه دارد.
برخی از مهم ترین مشکلات استفاده از نرم افزار حسابداری ارزی رایگان به شرح تصویر زیر می باشد.
ویژگی های نرم افزار حسابداری ارزی
هر نرم افزاری که طراحی و تولید میشود، علاوه بر برتریهایی که باید نسبت به نمونه مشابه خود داشته باشد، باید ویژگیهای عمومی و اولیه را شامل شود، تا مورد قبول بازار رقابتی و مشتریان قرار بگیرد. نرم افزار حسابداری ارزی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به طور کلی ویژگیهای نرم افزار حسابداری ارزی را در تصویر زیر مشاهده مینمایید:
- امکان ثبت و محاسبه نرخ تسعیر ارز با دقت بالا
- امکان معرفی چندین ارز با سند چند ارزی به صورت نامحدود
- امکان ثبت اسناد به صورت ارزی و ریالی به صورت هم زمان در سیستم
- معرفی نرخهای برابری ارز به ریال
- تعریف ضریب تبدیل ارزها به یکدیگر
- تشخیص نوع ارز به حسابهای تسعیر پذیر در سطح معین
- برقراری کنترلهای لازم
چه مشکلات در صورت عدم وجود برنامه حسابداری ارزی بوجود میآید؟
هنگامی که یک شرکت یا واحد اقتصادی اقدام به معاملات ارزی مینماید، نیاز به دریافت و پرداخت ارز خارجی خواهد داشت. با دریافت و پرداخت ارز خارجی باید سندهای حسابداری مورد نیاز نیز به تناسب ثبت گردند. در صورتی که یک شرکت از برنامه حسابداری ارزی استفاده ننماید، مشکلاتی به شرح زیر به وجود خواهد آمد:
- عدم امکان تنظیم موجودیتهای جدید با قوانین قابل تنظیم، تراکنشها و حسابهای بانکی
- عدم امکان تعریف فاکتور ارزی جدید و منحصر به فرد
- کاهش تمرکز واحد مالی شرکت بر روی پرداختیها و مطالبات ارزی
- دشوار شدن مدیریت اطلاعات مالی در چندین ارز
- ایجاد مشکل درگزارش گیری و پشتیبانی از ورودی خاص، پردازش، ارزش گذاری و اندازه گیری ارز
- در معاملات ارزی، تسعیر و به روز رسانی ارز به صورت صحیح انجام نمیشود و شرکت انعطاف پذیری لازم در خرید و فروش را نخواهد داشت.
نتیجه گیری
یکی از شاخههای علم حسابداری، حسابداری مبادلات ارزی میباشد. امروزه با گسترده شده تجارتهای بین المللی، حتی در موسسات تجاری کوچک حسابداری ارزی اهمیت فراوانی پیدا میکند. زیرا این موسسات گاهی نیاز به کار با بیش از یک ارز دارند. به همین علت تمامی شرکتهایی که اقدام به معاملات ارزی مینمایند، برای سادهتر شدن محاسبات و ثبتهای دقیق، نیاز به استفاده از نرم افزار حسابداری ارزی خواهند داشت.
منبع:
https://www.ariansystem.net/قبل-از-خرید-نرم-افزار-حسابداری-ارزی/