برای بررسی وضعیت عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس، بررسی وضعیت اقتصادی یک کشور از شاخص استفاده میگردد و براساس آن معیارها، نسبت به سالهای آتی پیشبینی و تصمیم گرفته میشود. یکی از این معیارها، استفاده از شاخص های اقتصادی میباشد.
شاخص اقتصادی چیست؟
به طور کلی برای پاسخ سوال شاخصهای اقتصادی چیست باید گفت که، شاخص های اقتصادی بخشی از اطلاعات اقتصادی میباشد که در اقتصاد کلان مورد استفاده قرار میگیرد. تحلیلگران برای بررسی احتمالات سرمایهگذاری فعلی و تصمیمگیری برای سرمایهگذاریهای آتی، از همین شاخصها کمک میگیرند.
البته تنها زمانی میتوانیم به شاخص های اقتصادی اکتفا کنیم که تحلیلگران، آن را به درستی تفسیر نموده باشند، در غیر این صورت موجب پیشبینی اشتباه و عملکرد ضعیف خواهد شد.
به بیان ساده تر برای پاسخ سوال شاخص های اقتصادی چیست؟ شاخصهای اقتصادی در فهم نوسانات بازار و عواملی که بر این روند تاثیر میگذارند به افراد جامعه کمک میکنند.
تعاریف ارائه شده شاخصهای اقتصادی، فراوانند اما اصلیترین تعریف، شاخص های اقتصادی، آماری برای محاسبه فعالیتهای اقتصادی است.
شاخصهای اقتصادی چنین امکانی را فراهم میکنند تا سازمانها، تجزیه و تحلیل عملکرد اقتصادی و پیشبینی عملکرد آینده را انجام دهند. به کلام دیگر، شاخصهای اقتصادی به عنوان ابزاری کارآمد در جهت بررسی سلامت جامعه مورد استفاده قرار میگیرند.
شاخصهای بورس جهانی چیست؟
بورس جهانی چیست؟ پیشتر گفتیم که از شاخص های اقتصادی برای بررسی عملکرد بازار بورس و وضعیت کلی بازار استفاده میشود و این مسئلهای جهانی است.
شاخصهای بورس جهانی به بررسی کلیهی بازارهای بین المللی که سهام شرکتهای داخلی و خارجی در آن معامله میشوند، میپردازند. شاخصهای بورس در این گونه بازارها در حوزههای مالی و اقتصادی به فعالیت مشغول میباشند.
انواع شاخص های اقتصادی
پس از دانستن مفهوم شاخصهای اقتصادی باید با انواع شاخصهای اقتصادی نیز آشنا شوید. شاخصهای اقتصادی به 3 گروه کلی تقسیم میشوند که هر کدام از این گروهها، دارای زیرمجموعههای فراوانی هستند.
چنین زیر مجموعههایی به شما کمک میکنند به صورت جزئی و دقیقتر به محاسبه و بررسی وضعیت بازار بورس و سهام شرکتها بپردازند. انواع شاخصهای اقتصادی عبارتند از:
انواع شاخص های کلان اقتصادی
شاخصهای اقتصادی فراوان وجود دارند که در مجموعهی شاخصهایی که در مبحث فوق، بیان کردیم طبقهبندی میشوند. نکتهای که لازم است بدانید چنین است که، شاخصهای اقتصادی به سرمایهگذاران، تحلیلگران مالی، در تصمیمات مالی و… کمک میکنند. انواع شاخص های کلان اقتصادی شامل موارد ذکر شده هستند:
- تولید ناخالص داخلی (GDP)
- شاخص بازار سهام
- شاخص بیکاری
- شاخص قیمت و هزینه مصرف کننده و تولید کننده
- شاخص تراز تجاری
- شاخص شروع مسکن
- شاخص نرخ بهره
- شاخص قدرت ارز
- شاخص فعالیت تولیدی
- شاخص درآمد و دستمزد
شاخصهای جهانی بورس
کمی قبل گفتیم که بازار جهانی، به تمام بازارهای بین المللی و معاملات آنها اشاره دارد که در مورد شاخصهای جهانی بورس و سهام شرکتهای داخلی و خارجی به بررسی و تجزیه، تحلیل میپردازد.
بورس جهانی دارای انواع مختلف شاخص میباشد، که در جهتگیری به تحلیلگران کمک میکند. شاخصهای جهانی بورس شامل موارد زیر میشوند:
- بازار سهام
- بازار اوراق بهادار
- بازار کالاها
- بازار فارکس
نتیجه گیری
امروزه دولت برای بررسی وضعیت عملکرد اقتصادی، منابع تجاری خود مانند بورس، از شاخص های اقتصادی استفاده میکند. شاخصهای اقتصادی اگر به صورت دقیق محاسبه و اندازهگیری شده باشد میتواند مسیر حرکت اقتصاد را به اقتصاددانان و تحلیلگران نشان دهد.
بازار سهام، بازاری است که معاملات گران با سرمایهگذاری یک شرکت و یا مجموعه در آن صورت میگیرد و در سود و زیان تفاوت قیمت سهام بنگاه اقتصادی و یا سود و زیان حاصل از فعالیت آن واحد اقتصادی شریک میشود.