به همان اندازه که مزایای سیستم ERP مثل روز روشن است، نگهداری و بهروزرسانی سیستم نیز مشکل است. سیستم ERP در صورت اجرای کامل و موفقیتآمیز باعث سادهسازی کلیه بخشهای مرتبط مثل خدمات مشتری، منابع انسانی، مالی و اداری و … خواهد شد. به نظر شما شکست سیستم ERP چیست؟
شکست پروژه ERP چیست؟
همانطور که میدانید هدف از پیادهسازی سیستم ای آر پی در سازمانها، ایجاد یک سیستم یکپارچه مبتنی بر اطلاعات بهمنظور افزایش سرعت، کیفیت و کارایی فضای کسبوکار است. این سیستم علیرغم کلیه مزایا، دارای محدودیتهایی نیز هست.
علت محدودیتهای این سیستم در ایران از دو منبع ناشی میشود:
- مقاومت سازمانی در برابر تغییر
- تحریمها
- راهکار جلوگیری از شکست پروژه ERP
تجربه سازمانهای بزرگ در اجرای سیستم نشان میدهد که اگر سریعاً جلوی اقدامات نادرست (هرچند کوچک) گرفته شود، از شکست جلوگیری خواهد شد.
تجربه کافی و تخصص در اجرای سیستم ای آر پی باعث تشخیص بهموقع خطا و رفع آن خواهد شد. به بیان دیگر، دلایل اصلی و علت شکست پروژه ERP باید ریشهیابی شود و پس از شناسایی اصلاح گردد. در این صورت است که از شکست پروژه جلوگیری شده و کلیه عملکردهای سیستمی در مسیر درست حرکت خواهد کرد.
علائم هشداردهنده شکست سیستم ERP
همیشه “پیشگیری بهتر از درمان” است. ما در این بخش سعی داریم 10 علامت اولیه هشداردهنده خرابی سیستم را تشریح کنیم. اگر این علائم را بهخوبی درک کنید هرگز پروژه شما دچار شکست نخواهد شد.
1.عدم مشارکت تیم اجرایی ERP
2.انتظارات غیر واقعی از زمان، بودجه و منابع مصرفی ERP
3.فرایندها و الزامات تجاری نامشخص ERP
عواقب نامشخص بودن فرایندهای پروژه ERP
عواقب نامشخص بودن فرایندهای پروژه ای آر پی عبارتند از:
- هدررفتن بودجه برنامهریزی شده و صرف هزینه بیشتر
- طولانیتر شدن زمان مورد انتظار اجرای ERP
- سفارشیسازی بیش از حد نرمافزار
- عدم پاسخگویی به اهداف استراتژیک گستردهتر سازمان
4.عدم اختصاص زمان کافی برای مهندسی مجدد فرایندهای کسبوکار در ERP
5.استراتژی مبتنی بر آموزش کاربر نهایی ERP
6.وابستگی خیلی زیاد یا خیلی کم به مشاوران خارجی ERP
عدم توازن در استفاده از مشاوران خارجی سیستم از دیگر علل شکست است. برخی سازمانها ممکن است دشوار بودن مراحل استقرار را جدی نگیرند و خیلی کم از کمک مشاوران خارجی استفاده کنند. در نقطه مقابل هم ممکن است برخی سازمانها همه مراحل استقرار، پشتیبانی، اجرا و عملکردها را به مشاوران بسپارند.
در هر دو حالت، رعایتنکردن توازن خطرناک است؛ بنابراین باید در کنار بهرهگیری از مشاوران خارجی، اطمینان حاصل کنید که مالکیت پروژه ERP در اختیار سازمان خودتان است.
7.کنترل نامشخص پروژه ERP
8.نبود طرح و برنامهریزی ERP
9.مدیریت پروژه ERP همانند پروژه IT
10.درنظرنگرفتن هزینههای احتمالی ERP
نتیجه گیری
اگر علائم هشداردهنده سیستم را قبل از اجرا شناسایی و رفع کنید سیستم دچار شکست نخواهد شد. در این مقاله 10 علامت اولیه هشداردهنده شکست سیستم ERP را مورد بررسی قرار دادیم. گفتیم که نداشتن طرح و برنامهریزی دقیق سیستم، موجب صرف هزینه و منابع بیشتر و طولانیتر شدن زمان مورد انتظار پروژه خواهد شد.
نداشتن استراتژیهای تغییر، عدم مشارکت تیم اجرایی در همه مراحل پروژه و درنظرنگرفتن هزینههای احتمالی، از دیگر علائم اولیه هشداردهنده شکست سیستم ای آر پی است. در این مقاله سعی کردیم راهکارهای پیشگیری از شکست سیستم را با شما در میان بگذاریم.
منبع:
https://www.ariansystem.net/شکست-سیستم-erp/