درآمد و حقوق مهم ترین انگیزه افراد در هر کسب و کار است. در واقع میتوان گفت آشنایی و شناخت روشها و نحوه محاسبه حقوق و دستمزد، اهمیت زیادی برای کارمندان، کارفرما و حسابداران دارد.
به عبارتی حسابداری حقوق و دستمزد، یکی از بخشهای مهم در حسابداری هر شرکت است و مواردی مثل محاسبه حقوق و مزایا، مرخصی، عیدی، مالیات، بیمه، سنوات و… را در بر میگیرد. در این مقاله آموزش محاسبه حقوق و دستمزد و آموزش ثبت حقوق و دستمزد در حسابداری، به طور جامع و مفید به شما ارائه میشود.
حقوق و دستمزد چیست؟
آنچه در ازای کار انجام شده توسط کارکنان اداری، مدیران یا ارائه کنندگان خدمات مشابه، به طور ماهانه به آنها پرداخت میشود، “حقوق” و پرداختی به کارگران ساده یا ماهر به اصطلاح “دستمزد” نام دارد. حقوق و دستمزد بر حسب ساعت، روز، ماه و یا مقدار تولید تعیین میشود. حسابداران و افرادی که به عنوان پرسنل امور مالی، در هر کسب و کار مشغول به کار هستند، باید کارکرد کارکنان مجموعه را به طور دقیق محاسبه کنند.
پرسنل امور مالی موظفند یک فیش کاملاً رسمی (فیش حقوقی) تهیه کنند، تا تمامی جزئیات کارکرد کارکنان را ثبت و به آنها ارائه دهند. همچنین اطلاعات مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان، باید هر ماه به عنوان هزینه در دفاتر حسابداری ثبت شوند تا علاوه بر محاسبه حقوق و دستمزد در محاسبات مالیاتی نیز در نظر گرفته و محاسبه شوند.
حداقل حقوق دریافتی سال 1401 به چه صورت است؟
با توجه به تصمیم شورای عالی کار، حداقل حقوق کارمندان و کارگران 57.4 درصد افزایش داشته است. به این صورت که حداقل دستمزد ماهانه از 2,655,495 تومان به 4,179,755 تومان رسید. از طرفی حداقل دستمزد روزانه نیز تقریبا از 88,500 تومان به 139,300 تومان رسید.
در ادامه جدول حقوق و مزایا سال 1401 که توسط شورای عالی کار ارائه شده را برای اطلاعات بیشتر، نمایش دادهایم. (اعداد به ریال هستند.)
فرمول محاسبه حقوق و دستمزد
در اینجا برای درک بهتر فرمولها، به شرح فرمول محاسبه حقوق و دستمزد بر اساس ساعات اضافه کاری میپردازیم. این فرمول عبارت است از:
ساعات اضافه کاری × 140% × 220 ÷ حقوق پایه = پایه اضافه کاری
طبق ماده 59 ساعات اضافه کاری با توجه به دو شرط زیر برای کارگر در نظر گرفته میشود:
الف) موافقت کارگر
ب) پرداخت ۴۰% اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی کارگر
نحوه محاسبه حقوق و دستمزد چگونه است؟
فرمول محاسبه حقوق و دستمزد، از حساسیت بسیار بالایی در حسابداری حقوق و دستمزد برخوردار است. بنابراین اغلب برای محاسبه دقیق حقوق کارکنان، تهیه فیشهای حقوقی، گزارش گیری و همچنین ثبت سند حسابداری حقوق و دستمزد، از نرم افزار حقوق و دستمزد استفاده میشود.
مزایا، کسورات و عوامل دیگری بر محاسبه حقوق و دستمزد تاثیر گذارند. به همین ترتیب برای هر مزایا و کسورات یک فرمول استاندارد و دقیق در نظر گرفته شده است، تا نحوه محاسبه حقوق و دستمزد بر اساس این فرمولها مشخص شود.
مدیران و کارکنان در بخشهای مالی و حسابرسی شرکتها، باید به طور قانونی، با دقت بالا و موشکافانه در مدت زمان مشخصی در پایان هر ماه، به بررسی و کنترل کارکرد هر ماه، تعداد روزهای غیبت، میزان اضافه کاری، عیدی و سنوات پایان سال، روزهای مرخصی و… بپردازند.
تمامی این ارقام در فرمولها مورد استفاده قرار میگیرند، تا در نهایت کارکنان حقوق واقعی خود را در پایان هر ماه دریافت کنند. برای آشنایی با نحوه محاسبه حقوق و دستمزد، فرمولهای بیشتری که در محاسبه حقوق و دستمزد به کار میروند را در ادامه این مطلب شرح میدهیم.
نتیجه گیری
به کارگیری فرمولهای حقوق و دستمزد، با دقت بسیار و رعایت انصاف توسط مدیران مالی و حسابرسان موجب میشود هر یک از کارکنان با توجه به مزایا و کسورات، حقوق واقعی خود را کسب کند. به همین خاطر، معمولاً برای افزایش دقت و سرعت محاسبات، تهیه بهتر لیستها و گزارشات مربوطه، استفاده از نرم افزار حقوق و دستمزد در شرکتها ضروری شده است.
منبع:
https://www.ariansystem.net/نحوه-محاسبه-حقوق-و-دستمزد-مالیات-حقوق/