امروزه هر فردی که اقدام به خرید محصول یا خدماتی دارد، برای پرداخت هزینه از فروشنده فاکتور طلب می کند. فاکتور رسمی امکان پیگیری محصولات و خدمات خریداری شده را مشتریان فراهم می آورد.
فاکتور رسمی چیست؟
فاکتور رسمی نوعی فاکتور می باشد که مطابق قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تهیه و تنظیم می شود و اداره دارایی آن را تایید می نماید. تمام بنگاه های اقتصادی که مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند، باید برای مشتریان خود فاکتور رسمی صادر نموده و به مشتریان خود فاکتور رسمی ارائه دهند.
فاکتور صوری چیست و چه تفاوتی با فاکتوررسمی دارد؟
یکی از تفاوت های فاکتور رسمی با فاکتور صوری این می باشد، که فاکتور صوری نوعی فاکتور غیر قانونی می باشد که از آن برای عملیات حساب سازی استفاده می شود.
درواقع فاکتورهای صوری هم مانند فاکتورهای رسمی صادر می شوند و دارای ماهیت قانونی می باشند، اما روش استفاده و کاربرد این نوع فاکتور ها با فاکتورهای رسمی متفاوت می باشد. صدور فاکتورهای صوری غیر قانونی می باشد و سازمان امور مالیاتی خیلی راحت می تواند تفاوت فاکتورهای صوری را از فاکتورهای رسمی تشخیص دهد.
کاربرد فاکتور رسمی
فاکتورهای رسمی جهت روشن شدن نوع معامله و همچنین عقد معامله مورد استفاده قرار می گیرند. با استفاده از فاکتورهای رسمی در زمانی که نیاز به پیش پرداخت نمی باشد، دیگر مشتری نمی تواند از پرداخت هزینههای دریافت کالا و خدمات سر باز زند.
چه افرادی باید فاکتور رسمی تهیه کنند؟
سازمان امور مالیاتی کشور با استفاده از شماره اقتصادی به راحتی می توند تمام فعالیتهای اقتصادی فعالان اقتصادی را بررسی نماید. بنابراین تمام مشمولین مالیات بر ارزش افزوده باید به مشتریان خود فاکتور رسمی ارائه نمایند. مشمولین مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از:
تمام اشخاص حقوقی
اصناف و بازاریابانی که باید شماره اقتصادی دریافت نمایند.
تمام بنگاههای اقتصادی که دارای گواهی ارزش بر افزوده می باشند.
فروشندگانی که به صورت بنگاههای اقتصادی بزرگ و یا به صورت شخصی حقیقی در حال فعالیت هستند.
ویژگیهای فاکتور رسمی معتبر
یکی از عمده تفاوت های فاکتور رسمی معتبر با فاکتور صوری در اطلاعات موجود در فاکتور می باشد. یک فاکتور رسمی معتبر باید دارای شماره سریال مطابق با قوانین اداره مالیات کشور، اطلاعات خریدار و اطلاعات فروشنده، تخفیفات، مالیات و عوارض، مهر و امضاء و همچنین بدون خط خوردگی باشد.
اشخاص حقیقی و حقوقی برای فاکتورهای خود باید از کاغذ تحریر 80 گرمی جهت استفاده در پرینتر و کاغذ تحریر 60 گرمی جهت نوشتن دستی استفاده نمایند.
سایز کاغذ ها معمولا A4 است اما استفاده از کاغذ هایی با اندازه A5 هم رایج می باشد.
تعداد برگههای فاکتور نیز با توجه به سلیقه افراد 2 برگی یا 3 برگی می باشد.
نتیجه گیری
در پاسخ به سوال فاکتور رسمی چیست؟ باید گفت یکی از انواع فاکتور ها می باشد که مورد تایید اداره اقتصاد و دارایی بوده و به طرفین معامله امکان پیگیری معاملات خود به صورت رسمی را می دهد. برخی از شرکتهای مشمول مالیات بر ارزش افزوده، از فاکتور صوری و یا فاکتور غیر رسمی برای ارائه به مشتریان استفاده می کنند، که این کار غیر قانونی بوده و توسط سازمان امور مالیاتی با این شرکت ها برخورد خواهد شد.
منابع: