مدیریت انبار کار ساده ای نیست و مدیران انبار با انواع چالش های سیستم مدیریت انبار رو به رو هستند. فرآیندهای اساسی حل مشکلات مدیریت انبار، پیچیده و پویا هستند و مشکلات بزرگی را برای مدیران انبار در صنایع ایجاد میکنند.
انبارداری چیست؟
انبارداری ذخیره کالا در یک مکان است. کالای انبار شده از یک تولیدکننده خریداری و بعداً توزیع یا فروخته میشود. محل و نحوه انبار کردن کالا به کسب و کار شما بستگی دارد.
اگر شرکت شما بزرگ باشد، انبارداری شما نیز در یک فضای گستردهتر انجام میگیرد و اگر کسب و کار کوچکی دارید، ممکن است انبار کردن محصولات در یک اتاق، زیرزمین یا حتی گاراژ انجام شود و نیاز به دسترسی حمل و نقل نداشته باشید.
مدیریت انبارداری چیست؟
به مجموعه ای از فرآیندها گفته میشود که به سازمان ها امکان میدهد تا از زمان ورود کالا و یا موارد دیگر به انبار تا زمان انتقال کالا, انبار را کنترل کنند.
پنج چالش سیستم مدیریت انبار
مدیریت انبار، به دلیل حساسیت ویژه ای که انبار در هر شرکت یا سازمان دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و همواره با مشکلاتی همراه می باشد. چالشهای گوناگونی برای مدیریت سیستم مدیریت انبارداری وجود دارند، که برخی از مهم ترین آنها عبارتند از:
چیدمان و طراحی فضای انبار
چیدمان انبار اهمیت بسیاری در سادهسازی فرآیندهای انبار دارد. بنابراین بزرگترین چالش سیستم مدیریت انبار استفاده از فضا به عنوان کارآمدترین روش در موفقیت مدیریت انبار است.
عدم بهینهسازی سیستمهای ذخیرهسازی، پالت، فضای نامناسب و هدر رفته و استفاده ناکارآمد از فضای ذخیره سازی، از مشکلات شایع در انبارهایی است که طراحی فضا در آنها ضعیف است.
ردیابی محل موجودی
بسیاری از شرکتها برای پیشبرد امور کسب و کار خود، در زمانهای مشخص تعداد زیادی کالا را در انبار ذخیره میکنند. تصور کنید کالای جدیدی وارد انبار شده و پس از مدتی نمیدانید که محل قرارگیری این موجودی در کجای انبار است و یا حتی نمیدانید که کالا در کدام راهرو یا قفسه نگهداری میشود.
این مشکلات نشان دهنده این است که سیستم مدیریت انبارداری شما در معرض خطر بوده و با چالشی جدی رو به رو است. عدم نظارت بر موجودی کالا در سیستم مدیریت انبار میتواند منجر به ناکارآمدیهای بی شماری در داخل انبار شود. این ناکارآمدیها نیز سبب کند شدن عملیات انبارداری و افزایش هزینهها میشود.
دقت در میزان موجودی انبار
داشتن کالای اضافی یا فقدان آنها ممکن است در مدیریت سیستم انبار مشکل ساز شود و این کار به عنوان یکی از مشکلات انبار، به هزینههای ذخیرهسازی یا از دسترفته فروش تبدیل میشود. موجودی بیش از حد منجر به عدم گردش پول، مشکلات مربوط به فضای انبار، هزینه موجودی بیشتر برای تهیه مواد اضافی و خدمات ضعیف به مشتری میشود.
کمبود موجودی و عدم دقت در میزان موجودی یک مشکل جدی است، زیرا می تواند منجر به عدم اجرا یا تأخیر در سفارشات شود.
کنترل کیفیت
در بسیاری از موارد کارگرانی که مسئولیت کنترل کیفیت کالا را بر عهده دارند، وظیفه چیدن، بسته بندی و حمل کالاها را نیز برعهده دارند. متاسفانه این روند انجام کار موجب میشود، که هرگز میزان و نوع خطاها پیدا نشود، که این خود یکی دیگر از خطاهای انبارداری است.
نوسانات تقاضا
نوسانات تقاضا برای مدیران انبار و به خصوص برای تولیدکنندگان چالشهای جدی ایجاد میکند. اگرچه این نوسانات برروی همه صنایع و بهطور یکسان تاثیر نمیگذارد، اما مساله نوسانات تقاضا چالش سیستم مدیریت انبارداری را به دلیل عوامل خارج از کنترل انبار برجسته میکند.
نتیجه گیری
برای هر کسب و کار، سیستم مدیریت انبار ضروری است. در پایان به این نتیجه رسیدیم که مشکلاتی مانند چیدمان، هزینههای بالای کار و اطلاعات نادرست موجودی جزء چالشهای سیستم مدیریت انبارداری است. اما وجود راهکارهای موجود در یک سیستم قوی انبارداری میتواند مدیران را نسبت به تغییرات و شکافهایی که نیاز به توجه دارد آگاه سازد و اگر کسب و کار شما قادر به بهبود لجستیک انبارداری باشد، می توانید از هزینههای غیرضروری جلوگیری کنید.
منابع: