بخشی از سرمایه شرکت صرف تولید و خرید کالاهای موجود در انبار میشود. بنابراین افرادی که در انبار به شغل انبار داری مشغول هستند باید بتوانند به صورت حرفه ای و با استفاده از استانداردهای روز عملیات انبارداری را انجام بدهند. همچنین آشنایی با اصطلاحات انبارداری لازمه کار انبارداران میباشد.
تعریف انبارداری
انبارداری یعنی دریافت کالا و نگهداری از آنها با رعایت قوانین و اصول انبارداری، انبارداری میتواند شامل کالاهای شرکت و یا کالاهای افراد بیرون از شرکت باشد. در واقع انبارداری کلمه ای است که تمام فعالیتهای مورد نیاز برای حفظ و نگهداری محصولات در انبارها را شرح می دهد. مدیران انبار باید به خوبی بر کار انبارداران نظارت نمایند و از وقوع اشتباهات احتمالی انبارداران جلوگیری نمایند،اغلب کارهایی که در انبار انجام می شود دارای اصطلاحاتی می باشد، که مدیران انبار و انبارداران با آن ها آشنا هستند و برای پیگیری و انجام کارهای انبارداری از این اصطلاحات استفاده می کنند.
تعاریف اولیه
برای انبار و انبارداری دو تعریف اولیه ارائه شده است، که به شرح زیر میباشند:
انبارداری یعنی نگهداری مواد اولیه، صنعتی و … به طور طبقه بندی شده و منظم.
انبار مکان و محلی است برای نگهداری مواد و کالا.
موجودی
یکی از پرکاربردترین اصطلاحات انبارداری موجودی است، موجودی یعنی همه داراییهایی که در انبار نگهداری میشود. این داراییها میتوانند در جهت ساخت کالا و یا جهت فروش در انبار نگهداری شوند.
انبار
دومین کلمهای که جزء اصطلاحات انبارداری به حساب میآید انبار میباشد. احتمالا برای شما واضح است که انبار محلی برای نگهداری و طبقه بندی انواع کالاها و یا مواد اولیه بر اساس یک سیستم طبقه بندی می باشد.
انبارداری
انبارداری دارای فرآیند خاصی میباشد. یکی از قوانین انبارداری این است که باید مدارک و اسناد کالای خریداری شده را بگیریم، قبض تحویل کالا را صادر کنیم، کالاهای برگشتی را داخل فرم بنویسیم و گزارش دهیم، از همه کالاهای داخل انبار مطلع باشیم.
کارت موجودی انبار
کارت موجودی انبار در اصطلاحات انبارداری یعنی برای اینکه موجودی کالا تمام نشود و مدیریت انبار به خوبی صورت گیرد، تعداد کالاها را قبل از اتمام موجودی در بالای کاردکس آن ثبت میکنند و مسئولان مربوطه قبل از پایان موجودی و در صورت نیاز خرید کالای مورد نظر را انجام میدهند.
فرآیند انبارداری
در فرآیند انبارداری باید بعضی نکات را رعایت کنیم. مهمترین موارد حسابدار حرفه ای و قفسه بندی است. موارد بعدی که باید رعایت شود بسته بندی صحیح، شیوه نگهداری، تعیین محل مناسب و تفکیک کالاها است.
فرآیندهای اصلی در انبارداری
فرآیندهای انبارداری شامل پذیرش کالا، جاگذاری و جا به جایی کالا، انتخاب و گردآوری کالا برای خروج از انبار، بسته بندی و تحویل کالا می باشد.
قوانین انبارداری
کنترل ورود و خروج کالا، کنترل موجودی انبار، تعیین مکان مطمئن و مناسب برای کالاها با توجه به وزن و حجم آنها، طبقه بندی و شماره گذاری کالاها، شناسایی کالاهای راکد قبل از رسیدن تاریخ انقضا آنها
اهداف برنامه ریزی مدیریت انبار
هدف اصلی برنامه ریزی و مدیریت انبار تامین کالاهای مورد نیاز و نگهداری آنها و به موقع تحویل دادن آن است. با این کار قیمتها ثبات پیدا کرده و به موقع کالاها یافت میشوند.
انواع سیستم های انبارداری
سیستمهای انبارداری به سه نوع سیستم مدیریت انبار مستقل، زنجیره تامین و منابع انسانی تقسیم میشوند.
نکات مهم در طراحی انبار
در زمان ساخت انبارهای مسقف و اطراف پوشیده نبایداز وسایل و مصالح اشتعال زا مثل چوب و پلاستیک استفاده شود.
کف انبار باید مستحکم و از بتون باشد تا فشار حاصل از وزن اجسام را تحمل کند.
باید شیب مناسب به کف انبارها بدهیم تا در مواقع شستشو آب در قسمتهای انبار جمع نشود.
فاصله بین انبارها باید مناسب باشد تا ماشینهای آتشنشانی به راحتی بتوانند حرکت کنند.
انبارهای سقف دار باید دو درب داشته باشند. یک درب باید ماشین رو باشد. توجه داشته باشید که دربها باید یکی در طول و یکی در عرض باشد.
درب و پنجره انبارها باید فلزی باشد. درب بزرگ باید دارای یک درب کوچک باشد این کار باعث راحتی دریافت کالا وعبور پرسنل می شود.
انبارها باید دارای تهویه مناسب و هواکش باشند. برای اطلاع رسانی سریع در صورت حریق انبارها باید دارای تلفن، بی سیم و … باشند.
انبارها باید دارای کلید ضد جرقه و سیم کشی توکار باشند.
ارتفاع استاندار انبارهای سقف دار 4.5 متر است و هر انبار باید دارای قسمت اداری باشد.
منابع: