در تمام کشورهای دنیا افرادی که برای انجام شغل خود به صورت رسمی و قانونی حقوق دریافت می کنند موظف هستند که بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت بپردازند. طبیعی است که برای بسیاری این سوالات مطرح باشد که مالیات بر درآمد چیست؟ و یا اینکه، نحوه محاسبه مالیات بر درآمد مشمول مالیات چگونه است؟
مالیات بر درآمد چیست؟
دولت بر اساس میزان درآمدی که شما از طریق انجام شغل تان به دست آورده اید، میزان مشخصی مالیات دریافت می کند. این کار که در حوزه قوانین حسابرسی انجام می شود، مالیات بر درآمد نام دارد که رسیدگی به آن وظیفه حسابرس است.
همواره دولت ها به مالیات به چشم منبعی برای مخارج خود نگاه می کنند و طبیعی است، که در بعضی دوره ها بر اثر سیاستهای اقتصادی انقباضی میزان نرخ آن هم بالاتر رود. اما مساله مهمی که در همین ابتدا باید به آن اشاره کنیم، تصاعدی بودن نرخ مالیات بر درآمد مشاغل است که باعث برقراری عدالت اقتصادی و اجتماعی خواهد شد.
قوانین و نکات مهم مالیات بر درآمد مشاغل
اشخاص مشمول مالیات بر درآمد مشاغل: شخص یا اشخاص حقیقی که از طریق مواردی نظیر: درآمد اجاره املاک، درآمد حقوق و … درآمدی را کسب کنند مشمول اینمالیات می شوند، البته مالیات بردرآمد مشاغل پس از کسر معافیتهای مقرر محاسبه می شود.
همانطور که در بخش مالیات بر درآمد مشاغل ذکر کردیم، طبق قانون مشاغل را به 3 دسته کلی تقسیم می کنند:
مشاغلی که فعالیت های خودرا در دفتر روزنامه و دفتر کل ثبت می نمایند.
مشاغلی که فعالیت های خودرا در دفاتر درآمد و هزینه ثبت می نمایند.
مشاغلی که خلاصه وضعیت درآمد و هزینه خود را از طرف سازمان امور مالیاتی نگهداری می کنند.
مهلت اظهارنامه مالیاتی مشاغل: مشمولین این نوع مالیات باید اسناد و ارقام محاسبه شده را تا پایان تیرماه سال بعد ارائه کرده و میزان مالیات مشخص گشته را پرداخت نمایند.
کارگاههای تولیدی و واحدهای تولیدی که فعالیتهای خود را در چند دفتر و واحد انجام می دهند، باید تمام فعالیتهای خود را در یک اظهارنامه به اداره مالیات ارائه نمایند.
لیست مشاغل معاف از مالیات: از جمله شغل های معاف از مالیات می توان به این مشاغل اشاره کرد:
درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی، آموزشگاههای فنی و حرفه ای آزاد دارای مجوز از طرف سازمان فنی و حرفه ای، دانشگاه ها و آموزشگاه های غیرانتفاعی، مهدکودک در مناطق کمتر توسعه یافته و روستایی و …
درصد مالیات بر درآمد و محاسبه آن
بر اساس جدول نرخ مالیات بر درآمد سال 1400، درصد مالیات بردرآمد و نحوه محاسبه مالیات بردرامد به این صورت است:
بر اساس جدول معافیت مالیاتی حقوق سال 1400 افرادی که کمتر از 4 میلیون تومان در ماه حقوق بگیرند، معاف از مالیات حقوق خواهند بود. کسانی که بین 4 میلیون تا 8 میلیون تومان حقوق بگیرند، با نرخ 10 درصد لازم است مالیات خود را بپردازند.
حقوق بگیران بین 8 میلیون تومان تا 12 میلیون تومان با نرخ 15 درصد مالیات می دهند و نرخ مالیات بر درآمد حقوق اشخاص حقیقی که بین 12 میلیون تومان تا 18 میلیون تومان حقوق داشته باشند، 20 درصد خواهد بود.
حقوق بین 18 میلیون تومان تا 24 میلیون تومان با نرخ 25 درصد و برای افرادی که بین 24 میلیون تومان تا 32 میلیون تومان حقوق بگیرند 30 درصد و افرادی که بیشتر از 32 میلیون تومان دریافت کنند 35 محاسبه می گردد.
ثبت حسابداری مالیات بر درآمد
محاسبه مالیات قابل پرداخت به اداره امور مالیاتی را در پایان سال انجام میدهند.
برای ثبت آن، می توان به این طریق اقدام کرد:
ثبت ذخیره مالیات بردرآمد در پایان سال
بدهکار بستانکار
سود و زیان جاری _
_ ذخیره مالیات بر درآمد
بعد از صدور برگ تشخیص و قطعی شدن مالیات
بدهکار بستانکار
ذخیره مالیات بردرآمد _
_ مالیات پرداختنی
هنگام پرداخت مالیات قطعی
بدهکار بستانکار
مالیات پرداختنی _
_ بانک
منابع: