نقش اصلی مدیر تولید (Production Manager)، نظارت بر فرآیند تولید در یک واحد تولیدی و یا در کارخانه های بزرگ و اطمینان از کارکرد خطوط تولید، بدون مشکل و حداقل خرابی است. اهمیت مدیر تولید در سازمانهای مختلف با توجه به گستردگی تولید آنها مشخص می شود و بایستی فرایندهای مختلف تولید را راه انداری برررسی و ارتقا دهد.
به عنوان مدیر تولید، شما مسئول برنامه ریزی، هماهنگی و کنترل فرایندهای تولید بوده و اطمینان حاصل می کنید، که کالاها و خدمات به طور کارآمد و با کیفیت تولید و ارائه می شوند و به مقررات و استانداردهای مربوط به ایمنی و کیفیت در صنعت پایبند هستند. دامنه کار و وظیفه مدیر تولید به ماهیت سیستم تولید بستگی دارد. بسیاری از شرکت ها و کارخانجات در انواع مختلفی از تولید دخیل هستند و به همین جهت بر پیچیدگی نقش و وظایف مدیر تولید افزوده می شود.
مدیر تولید و مدیریت تولید چیست؟
مدیریت تولید جزو فعالیت های درون سازمان های تولیدی است، که در شرح آن پیش بینی، برنامه ریزی و بازاریابی در بخش فروش و ارائه خدمات آمده است. حسابداری شرکتهای تولیدی یکی از پر پیچ و خم ترین نوع حسابداری است که باید مدیر تولید تمرکز بالایی اجرای صحیح فرایندهای تولید داشته باشد.
تمامی فرآیند هایی که قرار است، در سازمان یا کارخانه انجام شود، به نحوی با مدیر تولید در ارتباط است. مدیر تولید مسئول نظم دادن درونی و بیرونی شرکت و همچنین مسئول تمامی استراتژی های تولید به منظور کاهش هزینه های اولیه، ثابت و جاری سازمان می باشد.
شرح وظایف مدیر تولید کارخانه
هر کارخانه ای برای ادامه روند کاری موفق خود و پیروزی بر رقبا در تولید محصول مشابه، نیازمند یک ناظر با دانش لازم و کافی در آن حیطه است، که در واقع مدیر تولید کارخانه مسئولیت این کار را بر عهده می گیرد. ناگفته نماند، استفاده از نرم افزار حسابداری صنعتی فرآیند حسابداری شرکت های تولیدی را بهبود می بخشد.
مدیر تولید کارخانه، نقش کلیدی در سازمان های تولیدی از مرحله دریافت سفارش مشتری، از واحد فروش تا مرحله برنامه ریزی و تولید محصولات درخواستی، تا تحویل محصول به مشتری را بر عهده دارد. از جمله وظایف مدیر تولید عبارتند از:
1. پیش بینی تولید و عملیات
2. طراحی و برنامه ریزی فرآیند تولید
3. انتخاب روش های مناسب تولید
4. فناوری تولید
5. برنامه ریزی ظرفیت
6. برنامه ریزی تلفیقی
7. برنامه زمان بندی
8. کنترل موجودی و برنامه ریزی مواد
9. کنترل کیفیت
10. مسئولیت گزارش دهی
رشته تحصیلی و مدرک تحصیلی مدیر تولید
غالباً مدیران تولید دارای مدرک لیسانس یا فوق لیسانس، در رشته ی مدیریت صنعتی یا مهندسی صنایع هستند.
البته در بسیاری از صنایع، برای پست مدیر تولید، افرادی با مدرک تحصیلی مرتبط با همان حوزه را انتخاب میکنند. به عنوان مثال در شرکت تولید مواد شیمیایی، مهندس شیمی مدیر تولید می شود و در شرکت تولید محصولات کشاورزی، یک مهندس کشاورزی عهده دار مسئولیت مدیریت تولید کارخانه می شود. گاهی کارگران واحد تولید با سابقه کاری بالا نیز، با گذراندن دوره های مدیریتی، به عنوان یک مدیر تولید انتخاب می شوند.
نتیجه گیری
صرف نظر از نوع صنعت، وظیفه و هدف کاری اصلی مدیر تولید، اطمینان از تولید کارآمد و به موقع محصول یا خدمات است. مدیر تولید در مرحله پیش تولید (برنامه ریزی) و همچنین مرحله تولید (کنترل و نظارت)، نقش مهمی را ایفا می کند. در برخی از شرکت ها و کارخانههای بزرگ، مهندس کنترل کیفیت و مهندس صنایع نیز با مدیر تولید، همکاری لازم را انجام می دهند. این نقش ممکن است با دیگر کارکردهای مجموعه، از جمله بازاریابی، فروش و امور مالی نیز ادغام شود.
منابع: