انبارداری از نظر عموم افراد از جمله مشاغل به ظاهر ساده ای است! که در چند سال اخیر مورد توجه تعداد زیادی از مدیران قرار گرفته و در تمام کشورها شغلی پراهمیت تلقی می شود. زیرا سرمایه اصلی بسیاری از کارخانه ها و سازمان ها صرف خرید مواد اولیه و تجهیزاتی می شود که در انبار نگهداری می شود. بنابراین فردی که محصولات را در انبار کنترل و از آن ها محافظت می کند، وظیفه سنگینی در قبال سازمان دارد.
انباردار کیست؟
برخلاف باور بسیاری از مردم درباره اهمیت شغل انبارداری، باید بگویم که انباردار فردی است که یکی از مهم ترین وظایف را در هر شرکت، کارخانه یا سازمان بر عهده دارد.
در واقع امنیت و حفاظت کالاهای موجود در انبار بر عهده انباردار بوده و هرقدر که انباردار مسئولیت پذیرتر و حرفه ای تر باشد، میزان امنیت کالاهای انبار نیز افزایش پیدا می کند.
رده های شغلی و چارت سازمانی انبارداری
انبارداری نیر همانند بسیاری از مشاغل سازمانی دارای رده های شغلی مختلف است. اگر سازمان بزرگ باشد، نوعی چارت سازمانی انبارداری طراحی می شود که با توجه به هر رده شغلی ممکن است وظایف انباردار متفاوت باشد. اما به طور کلی چارت شغل انبارداری به شرح زیر است؛ هرچند که ممکن است همه این سمت ها در یک اداره یا سازمان وجود داشته باشد و یا تنها یک مورد آن در شرح مسئولیت انباردار دسته بندی شده باشد.
مدیر انبار
سرپرست انبار
کارگر انبار
کمک انباردار
مهارت های مورد نیاز انبارداری
هر انباردار قبل از انجام وظایف خود باید دارای مهارت هایی باشد. در ادامه تعدادی از مهارت های مورد نیاز شغل انبارداری را با هم مرور خواهیم کرد:
آشنایی با کامپیوتر
آشنایی با سیستم ها و روش های انبارداری
آشنایی با کنترل موجودی
مهارت های گزارش نویسی و گزارش دهی
شرح وظایف و مسئولیت های انباردار چیست؟
فردی که مسئولیت یک انبار را بر عهده دارد، دارای وظایفی است که باید آن ها را رعایت نماید. در ابتدا باید متذکر شویم که انباردار موظف نیست نظافت و چیدمان قفسه ها را انجام دهد، زیرا این وظایف بر عهده کارگران ساده انبار است. انباردار باید فردی قابل اعتماد، مسلط به روش های مدیریت، انبارداری و سرپرستی باشد و بتواند شغل پرمسئولیت خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. به علت حساسیت وظایف مدیر تولید یکی از افراد سازمان که باید گزارشات دقیقی از نوع نگهداری کالا تعداد موجودی کالای محصول به مدیر تولید ارائه دهد مدیر انبارداری است.
انباردار وظیفه کنترل موجودی انبار، مدیریت، بررسی، کنترل، صدور قبض و تاییدیه اقلام ورودی به انبار و اقلام خروجی انبار را بر عهده دارد. همچنین باید بررسی نماید که میزان موجودی کالاهای داخل انبار چقدر است و در صورت نیاز سفارش خود را به مافوق خود گرازش دهد. به علاوه انباردار باید کارهای انبارگردانی را نیز انجام داده و در پایان هر روز به مافوق خود گزارش دهد.
5 نکته برای انجام بهتر وظایف انبارداری
انباردار باید دارای دقت بالایی باشد و به موقع و با دقت فراوان کالاهای وارد شده به انبار را ثبت نماید.
به منظور افزایش امنیت انبار و کالاهای موجود در انبار، انباردار باید ابتدا قوانین و مقررات را به خوبی رعایت کند.
انباردار باید افراد زیر دست خود را که به عنوان کمک انباردار و یا کارگر انبار مشغول فعالیت هستند از افراد مورد اعتماد و معتبر انتخاب کند.
بهتر است پس از هربار دریافت و تحویل کالاها، همان موقع رسید تحویل یا دریافت کالا توسط انباردار صادر شود تا در صورت افزایش میزان کالاها تعداد آن ها فراموش نشود.
چیدمان قفسه ها و نوع چیدمان کالاها تاثیر بسیاری در به دست آوردن آمار موجودی کالاهای انبار دارند، بنابراین از همان ابتدای کار باید به نظم و ترتیب چیدمان کالاها در انبار توجه شود.
نتیجه گیری
در این مقاله ابتدا به بررسی اهمیت شغل انبارداری و آشنایی با شغل انبارداری پرداخته شد. سپس در ادامه، وظایف انباردار در انواع کسب و کارها از قبیل پروژه های ساختمانی، انبارداری دارویی، انبارداری شهرداری و … بررسی و معرفی شد.
منابع: