نیاز به تاسیس واحد های تک مالکی توسط افراد این سوال را در اذهان ایجاد می نماید، که شرکت تک مالکی یا موسسات انفرادی چیست و ثبت آنها چگونه امکانپذیر است. زیرا افراد به دنبال استفاده از مزایای این گونه واحد ها هستند. در این مقاله می خواهیم به بررسی واحد های تک مدیریتی بپردازیم و بررسی نماییم که آیا ثبت شرکت های تک مالکی امکان پذیر است؟
شرکت تک مالکی چیست؟
در قانون تجارت ایران، با عبارتی به نام واحدهای اقتصادی تک مالکی یا انفرادی برخورد می نماییم. کسب و کار تک مالکیت به واحدهایی گفته می شود که مدیر و صاحب آن، هر دو یک نفر می باشند. (بیشتر بخوانید: گرفتن جواز کسب) تصمیم گیری درباره فعالیتهای آن واحد، توسط همان یک نفر انجام می گردد. هیات مدیره در آن نقشی نداشته و مدیریت کار به صورت شخصی صورت می گیرد. مالک واحدهای یک نفره ، مسئولیت قراردادها، مدیریت، تجارت و تمامی امور آن واحد را دارا می باشد.
این واحدهای تجاری را گاهی با نام شرکت تک مالکی می شناسند. اما باید بیان کرد که در قانون ثبت شرکتهای ایران، امکان ثبت یک شرکت فقط توسط یک نفر وجود ندارد. همانطور که از نام “شرکت” پیداست، به معنی اشتراک داشتن چند نفر در یک دارایی می باشد. لذا بنا بر توضیحات ماده ۲۰ قانون تجارت شرکتهای تجاری نمی توان یک شرکت را فقط با مالکیت یک نفر تاسیس نمود. حداقل تعداد اعضا برای ثبت شرکت در ایران، دو نفر می باشد. پس بهتر است از واژههای شرکت تک مالکی، تاسیس شرکت تک مالکی، شرکت تک نفره ، ثبت شرکت یک نفره و … استفاده ننماییم.
ویژگی های شرکت های تک مالکی
واحد های تک مالکی ، خواه موسسه انفرادی یا سایر واحد های تک مالکی، دارای ویژگیهای مخصوص خود می باشند. این ویژگی ها باعث ایجاد تفاوتهای بنیادین بین واحد تک مالکی و شرکت های چند نفره می باشند. ویژگیهای واحد های تک مالکی یا یک مدیره را در ادامه معرفی می کنیم.
داشتن شخصیت حقوقی به صورت جداگانه
عدم امکان انتقال مالکیت شرکت تک مالکی
مالکیت و مدیریت شرکت توسط یک فرد
نحوه ثبت شرکت های یک نفره
همان طور که پیش تر توضیح داده شد، در ایران امکان ثبت شرکت یک نفره وجود ندارد. حداقل تعداد اعضای شرکت دو نفر می باشد. افراد برای تاسیس شرکت یک نفره می توان از انواع دیگر واحد ها استفاده نمایند. به عنوان مثال می توان فروشگاه، تعمیرگاه، دفتر و… را با اخذ مجوز از نهادهای مربوطه راه اندازی کرد. از این نوع کسب و کارها به عنوان مؤسسه انفرادی یا تک نفره نیز یاد می شود.
قوانین شرکت تک مالکی
قبل از تاسیس و در حین فعالیت دفاتر، لازم است شرایط و قوانین زیر رعایت گردند:
وجود یک نفر متعهد به شرکت به عنوان مدیر و مالک
مسئولیت پذیری مدیر نسبت به تمام تعهدات واحد
ارائه تعهدات مالی لازم
عدم سوء شهرت
دارا بودن سهم صد درصدی مالک بر موسسه یا دفتر
رعایت قوانین شرکت
رعایت قوانین مالیاتی
تبعیت از قوانین بیمه
انجام مقررات اتحادیه صنفی
نتیجه گیری
در این مقاله متوجه شدیم که امکان ثبت شرکت تک نفره یا تک مدیریتی وجود ندارد. بلکه می توان با تقسیم مناسب سهم الشرکه، از آن استفاده کرد. همچنین افراد می توانند با تاسیس واحد های تک مالکی به مدیریت شرکت خود بپردازند. در یک واحد تجاری یک مدیره، تمام مسئولیتهای قانونی، سود و زیان بر دوش مالک واحد می باشد.
منابع: