یکی از مهمترین اقدامات بعد از ثبت شرکت، پلمپ دفاتر قانونی است. همه شرکتها و اشخاص حقیقی گروه اول مشاغل که مشمول قوانین مالیات هستند باید جهت قانونی کردن فعالیت مالی خود، پلمپ دفاتر قانونی را انجام دهند.
اما منظور از پلمپ دفاتر قانونی چیست؟ نوع دفاتر مورد تقاضای پلمپ کدام است؟ مراحل درخواست پلمپ دفاتر قانونی و مدارک موردنیاز به چه ترتیب است و به کجا باید مراجعه کرد؟ زمان پلمپ دفاتر قانونی چه زمانی است و جریمه تاخیر یا عدم پلمپ دفاتر قانونی چقدر است؟
پلمپ دفاتر قانونی چیست؟
برای اینکه کلیه گزارشهای مالی شرکتها و موسسات مشمول قوانین مالیات معتبر باشد نیاز به پلمپ دفاتر قانونی دارد. طبق ماده 6 قانون تجارت، همه اشخاص حقوقی و حقیقی مشمول قوانین مالیات باید عملیات حسابداری و مالی خود را در محل تعیین شده توسط قانون ثبت کنند.
پلمپ دفاتر قانونی به این معنی است که کلیه صفحات این دفاتر در اداره مالیات و ثبت شرکتها پلمپ میشوند. پلمپ دفاتر طبق قانون مالیاتهای مستقیم برای شرکتها و اشخاص حقیقی گروه اول شامل بازرگانان، صاحبان کارخانهها، هتلها، بیمارستانها، فروشگاههای زنجیرهای و صرافیها الزامی است.
دلیل پلمپ دفاتر قانونی چیست؟
اولین قدم بعد از دریافت کد ثبت شرکت، پلمپ دفاتر قانونی است. در واقع دفاتر قانونی پلمپ نشده نامعتبرند. پلمپ دفاتر قانونی برای شفافسازی فعالیتها برای اداره مالیات و به جهت جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده و اعمال جریمه مالیاتی صورت میگیرد. به بیان دیگر هر شخص حقیقی یا حقوقی که طبق قانون مشمول پراخت مالیات است ملزم به انجام عملیات پلمپ دفاتر قانونی است.
نکاتی که باید در زمان پلمپ دفاتر قانونی رعایت کرد عبارتند از:
بعد از تاسیس یک شرکت تا حداکثر 2 ماه پس از انجام امور ثبتی در اداره ثبت شرکتها باید برای پلمپ دفاتر شرکت موردنظر اقدام شود.
اعلام عدم فعالیت شرکت، نیازمند تشکیل پرونده دارایی است.
عدم فعالیت باید در 4 ماه اول سال مالی بعد اعلام گردد وگرنه مشمول جریمه مالیاتی خواهد بود.
مراحل پلمپ دفاتر قانونی
در این بخش مراحل درخواست پلمپ دفاتر قانونی را توضیح میدهیم.
ورود به سایت سازمان ثبتاسناد و املاک کشور و بخش پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی
درج اطلاعات متقاضی پلمپ دفاتر قانونی بسته به حقیقی یا حقوقی بودن
انتخاب نوع شخص متقاضی، نوع تقویم میلادی یا شمسی و تعیین شروع سال مالی بر اساس اساسنامه شخصیت حقوقی
درج مشخصات فردی، آدرس، شماره تماس و تعیین تابعیت (توجه کنید که اطلاعات باتوجهبه حقیقی یا حقوقی بودن متفاوت است و درج اطلاعات غلط، موجب رد درخواست میشود)
متقاضیان حقیقی باید حتما عنوان تجارتخانه را ذکر کنند و از ذکر عناوینی نظیر شرکت، موسسه و … بپرهیزند.
پس از تایید اطلاعات مربوط به شخص حقوقی، شماره پیگیری نمایش داده میشود.
در مرحله بعد باتوجهبه اینکه اخذ پلمپ دفاتر قانونی مربوط به شخص حقیقی است یا حقوقی، اطلاعات تکمیلکننده اظهارنامه پلمپ وارد شده و اطلاعات سایر اعضای هیات مدیره نیز ثبت میشود.
توجه کنید که ثبت اطلاعات اشخاص حقیقی ایرانی با کد ملی، اشخاص حقوقی ایرانی با شناسه ملی و اطلاعات مربوط به اشخاص با تابعیت غیرایرانی با کد فراگیر ملی است.
پس از درج سمت اعضای هیات مدیره، در مرحله بعد باید نوع دفتر مورد تقاضا را ثبت کنید که شامل دفتر روزنامه و دفتر کل است.
پس از تعیین نوع دفتر؛ تعداد برگها و تعداد جلدهای دفاتر قانونی نیز تعیین میشود (امکان ثبت دفاتر خاص نیز در این مرحله فراهم است).
در مرحله نهایی نیز پس از تایید صحت اطلاعات، به بخش تایید اظهارنامه پلمپ دفتر تجاری و مدارک موردنیاز وارد شده و با آمادهکردن مدارک، مراحل درخواست پلمپ دفاتر قانونی به پایان میرسد.
در بخش بعدی تمامی مراحل مربوط به تبث اطلاعات اشخاص و مدارک مورد نیاز با تصویر نشاندادهشده است.
قیمت پلمپ دفاتر تجاری چقدر است؟
هزینه اخذ پلمپ دفاتر قانونی شامل موارد زیر است:
تنظیم اوراق مربوطه به اخذ پلمپ دفاتر قانونی
بارگذاری اوراق در سامانه
پرداخت هزینه پلمپ دفاتر بر اساس تعداد برگه
پست کردن اوراق به اداره ثبت شرکتها
لازم به ذکر است که با توجه به متفاوتبودن هزینههای پلمپ در موسسات حقوقی، شما میتوانید از طریق تماس با موسسات حقوقی از مشاوران بپرسید که هزینه پلمپ دفاتر چقدر است.
منابع: