ایجاد سیستم نظارتی برای جلوگیری از اشتباه و سوءاستفاده در سازمان، دغدغه همیشگی مدیران بوده است. حسابرسی داخلی فرایندی برای برطرف کردن مشکلات مالی سازمان و اطمینان از صحت گزارشات مالی زیر نظر مدیران سازمان انجام می گردد.
حسابرسی داخلی چیست؟
حسابرسی داخلی چیست؟ (بخوانید: حسابرسی چیست) در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که حسابرسی داخلی (Internal Audit) فعالیتی در سازمان است که طی آن فرد یا افراد متخصص، مسئولیت نظارت بر تمام امور مالی را برعهده می گیرند. یک سازمان نیاز دارد تا از صحت امور مالی خود آگاه گردد. حسابداری داخلی معاملات مالی را از لحظه شکلگیری تا قرار گرفتن در ترازنامه و جمع بندی حسابها بررسی می کند.
به عبارت دیگر وظیفه حسابرسی داخلی ، در وهله اول مربوط به خطایابی و اعتبارسنجی مبادلات مالی و صحت سنجی فعالیتهای واحد حسابداری می باشد.
تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی چیست؟
تا اینجا به تعریف حسابرسی داخلی ، لزوم حسابرسی داخلی و آموزش حسابرسی داخلی پرداختیم. اما این سؤال مطرح می شود که تفاوت حسابرسی داخلی با حسابرسی خارجی چیست؟ این موضوع را به تفکیک بیان خواهیم کرد:
تفاوت نحوه انتخاب حسابرس داخلی و مستقل
حسابرس داخلی اغلب شخصی از کارکنان سازمان می باشد، این شخص در استخدام شرکت است. حسابرس خارجی یا مستقل فردی است که از یک مؤسسه یا شرکت خدمات حسابرسی به سازمان آورده می شود تا به امور رسیدگی نماید.
تفاوت دستور کاری حسابرس داخلی و مستقل
وجود حسابرس داخلی در سازمان الزامی نمی باشد. مدیر شرکت می تواند برای بهبود فرایند های مالی از حسابرسی داخلی استفاده نماید. استفاده از حسابرسی خارجی الزامی بر اساس قانون است، به طوری که در برخی موارد سازمان لازم است از یک حسابرس خارجی برای تأیید فعالیتهای مالی خود استفاده نماید.
حسابرسی خارجی، انحرافات مالی در اسناد مالی و حسابداری را در دستور کار می گذارد اما حسابرسی داخلی باید مسائل دیگر شرکت، مشکلات، راهکارها و ریشه آنها را بررسی نماید.
تفاوت پاسخگویی حسابرس داخلی و مستقل
پاسخگویی حسابرس داخلی صرفاً به مدیران داخلی سازمان یا هیئتمدیره می باشد. آنها در داخل سازمان حضور دارند و به طور مداوم با مدیران در ارتباطاند. اما حسابرسی خارجی باید علاوه بر پاسخگویی به مدیران شرکت، به مراجع قانونی نیز پاسخگو باشد. مسئولیت حقوقی صحت فعالیت مالی با حسابرسی خارجی میباشد.
تفاوت فرمت گزارش دهی در حسابرسی داخل و مستقل
تفاوت نحوه گزارش دهی حسابرس داخلی با حسابرس خارجی در این است که، حسابرس داخلی گزارشات خود را با فرمت مورد درخواست مدیر تهیه می کند. برای این گزارش استاندارد ثابتی ندارد.
اما حسابرسی خارجی صرفا باید با فرمت های مشخص طبق اصول استاندارد حسابرسی گزارش را ارائه نماید.
منابع: