پرسنلی که در یک موسسه استخدام می شوند، معمولا در پایان هر ماه در ازای کار مشخصی که انجام می دهند، مبلغی را تحت عنوان حقوق دریافت می کنند. برای پرداخت حقوق پرسنل باید اجزا و عناصر حقوق و دستمزد را بشناسیم و با کار هر بخش عناصر حقوق و دستمزد آشنا باشیم، سپس لیست حقوق و دستمزد را تهیه کنیم تا حقوق پرسنل به طور دقیق مشخص گردد.
چگونگی محاسبه و پرداخت حقوق و دستمزد
به منظور محاسبه حقوق کارکنان باید از فرمولهای مختلفی برای محاسبه حقوق پایه، اضافه کار، حق سنوات، شب کاری، نوبت کاری و… استفاده نمود.
تنظیم لیست حقوق و دستمزد
فهرستی از دادههای مربوط به کارکرد پرسنل، اعم از ساعت کار و میزان حقوق پایه و میزان مزایای آنها و کسورات مختلف را لیست حقوق و دستمزد میگویند؛ لیست اجزا حقوق و دستمزد باید به ترتیبی در کنار یکدیگر نوشته شود که ابتدا حقوق و مزایا با یکدیگر جمع و سپس کسورات از آنها کسر گردد و در نهایت حقوق و دستمزد خالص تعیین شود.
جمع آوری و نگهداری اطلاعات شخصی پرسنل
موسسات به منظور صدور حکم کارگزینی و در نهایت برای تعیین میزان حقوق و مزایا، اقدام به جمع آوری اطلاعات شخصی پرسنل می کنند.
صدور احکام پرسنلی
در حکم کارگزینی تمامی دریافت های قانونی کارکنان مانند: میزان حقوق پایه، حق مسکن، حق اولاد و… که بر اساس قرارداد کار دریافت می کند، تعیین می شود و در واقع مرجع محاسبات حقوق و دستمزد است.
این حکم با در نظر گرفتن تمام قوانین و شرایط افراد، مانند: میزان تحصیلات، سوابق کار، قانون کار، قوانین داخلی سازمان، توسط دایره کارگزینی صادر می شود.
تعداد نسخه احکام پرسنلی
این حکم معمولا در سه نسخه تهیه میشود که یک نسخه از آن در اختیار حسابداری موسسه است، و نسخه دیگر در اختیار واحد منابع انسانی سازمان، اخرین نسخه نیز در اختیار خود شخص قرار دارد.
محاسبه کارکرد ماهانه پرسنل
با توجه به اینکه طبق قانون هر فرد در روز باید 7.33 ساعت کار کند، پس در یک ماه که 30 روز در نظر گرفته میشود، باید 220 ساعت کار کرده باشد.
نوبت کاری
اصطلاح نوبت کاری به هرگونه برنامه کاری اطلاق می شود که خارج از ساعت 7 صبح و 6 بعد از ظهر باشد. کار شیفتی میتواند شامل شیفتهای عصر، شب و صبح زود و همچنین برنامههای ثابت یا چرخشی باشد. بر اساس آمار اداره کار ایالات متحده، تقریباً 16% از کارگران از دو برنامه نوبت کاری پیروی میکنند که این شامل 6 درصد شیفت عصر و 4 درصد شیفت شب میشود.
منابع: