با توجه به لزوم پرداخت مالیات در قوانین دولتی، کارفرمایان عزیز می بایست با ارسال لیست مالیات حقوق و جزییات آن آشنا شوند. عدم آشنایی با محاسبه مالیات حقوق می تواند منجر به جریمه هایی بسیار بیشتر از حقوق کارکنان گردد.
مالیات حقوق و دستمزد چیست؟
مالیات حقوق و دستمزد نوعی از مالیات بوده و هنگامی که یک شخص نیروی خود را در اختیار شخص دیگری قرار دهد و در ازای آن حقوق نقد یا غیر نقدی کسب کند به فرد دریافت کننده تعلق می گیرد.
فرد می بایست از میزان سقف حقوق معاف از مالیات برخوردار بوده، تا مشمول این نوع مالیات گردد.
مالیات حقوق جزء مالیات های مستقیم می باشد زیرا مستقیما از حقوق دریافتی اشخاص کسر می گردد و به میزان فروش، تولیدات و قراردادها بستگی ندارد. کارفرما می بایست پس از محاسبه و کسر مقدار این مالیات از حقوق هر یک از پرسنل به طور ماهانه آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز نماید.
مشمولین مالیات حقوق و دستمزد
این تصور که تمام افراد حقوق بگیری که برای شخص یا شرکت دیگری کار می کنند مشمول مالیات حقوق و دستمزد می شوند، دیدگاه اشتباهی است. حقوق این افراد پس از کسر معافیت ها و با در نظر گرفتن مواردی که مشمول مالیات حقوق می گردد، محاسبه می شود. همانطور که پیش تر توضیح داده شد پرداخت مالیات بر حقوق برای آن دسته از افرادی که دارای سقف حداقل دستمزد باشند اعمال می گردد. این مبلغ برای شاغلین در سال 1400 معادل حداقل ماهانه 4 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
قوانین مالیاتی شرایطی را در نظر گرفته است تا هر شخص بتواند متناسب با درآمد خود در صورت برخوردار بودن آن شرایط از معافیت های مالیاتی برخوردار گردد.
ارسال لیست مالیات حقوق 1400
پس از محاسبه و تهیه لیست مالیات حقوق کارکنان، لازم است کارفرما به ارسال لیست مالیات حقوق پرسنل به دست آمده بپردازد. جهت ارسال لیست مالیات حقوق کارفرما یا نماینده وی باید بداند که این کار چگونه انجام می شود.
لیست مالیات حقوق
لیست مالیات حقوق یا دیسکت مالیاتی، فهرستی از اطلاعات حسابداری حقوق و دستمزد کارکنان است که پس از محاسبه و کسر مبالغ مربوطه، به صورت ماهانه توسط کارفرما تهیه می گردد. این لیست باید ظرف مدت سی روز پس از محاسبات حقوق به اداره مالیات تقدیم گردد.
نکته: در تهیه و ارسال لیست حقوق، اطلاعات دریافت کنندگان حقوق، میزان حقوق اصلی ، مزایا و جزییات دریافتی هریک ارائه می گردد.
منابع: