اضافه کاری در قانون کار ازجمله موضوعاتی می باشد که وزارت کار شرایط خاصی را برای آن درنظر گرفته است. بنابراین اگر تمایل دارید اطلاعات جامعی درباره قوانین و شرایط اضافه کاری کسب نمایید، مقاله اضافه کاری چیست؟ را مطالعه نمایید.
اضافه کاری در قانون کار
در قانون کار آمده است که کارگر موظف می باشد به مدت 8 ساعت در هر شبانه روز و 44 ساعت در هر هفته به کار های محول شده توسط کارفرما بپردازد. حال اگر میزان ساعات کار کارمند یا کارگر بیشتر از ساعات قانونی اعلام شده توسط وزارت کار باشد، مشمول دریافت اضافه کاری می شود.
با توجه به ماده 59 قانون کار درصورتی که خود کارگر موافق باشد اضافه کاری انجام دهد ، کارفرما می تواند ارجاع کار اضافی را به کارگر بدهد و همچنین بابت میزان اضافه کاری کارمند، باید 40% بیشتر از مزد هر ساعت کار عادی به کارمند پرداخت شود.
لازم به ذکر می باشد که ارجاع اضافه کار به کارگرانی که مشغول به انجام کار های شبانه هستند، کارگرانی که به کارهای خطرناک و سخت و زیان آور مشغول هستند و کارگران نوجوانی که بین 15 تا 18 سال سن دارند ممنوع می باشد. اگر در حین اضافه کاری این سه گروه از کارگران حادثه و یا اتفاقی برای کارگر به وجود بیاید، کارفرما باید مطابق قانون تمام خسارات به وجود آمده را پرداخت نماید.
انواع اضافه کاری چیست؟
شاغلان در هر شغل برای هر ساعت اضافه کاری علاوه بر ساعات کار موظفی خود، مشمول دریافت اضافه کاری می باشند. اضافه کاری می تواند انواع مختلفی داشته باشد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
اضافه کاری عادی: کارکرد بیشتر از ساعات کاری موظفی فرد در روز های غیرتعطیل هفته، اضافه کاری عادی نام دارد.
اضافه کاری تعطیل کاری: کار در روزهایی که در تقویم تعطیل رسمی هستند.
اضافه کاری جمعه: کار در روز های جمعه که تعطیل هستند.
اضافه کاری شبانه: کارکرد فرد در ساعات 22 تا 6 صبح، اضافه کاری شبانه نام دارد.
فوق العاده اضافه کاری چیست و چگونه محاسبه می شود؟
فوق العاده اضافه کاری مبلغی می باشد که برای ساعات کارکرد اضافه کاری پرداخت می شود. مبلغ فوق العاده اضافه کاری، بیشتر از مبلغ کارکرد عادی کارگر می باشد.
ضریب اضافه کاری
ضریب اضافه کاری مطابق قانون کار برابر با 1.4 می باشد. یعنی فرد بابت هر ساعت اضافه کاری 40 درصد بیشتر از دستمزد یک ساعت کار عادی دریافت می کند.
منابع: